Leverandører
Betal med kreditkort

DIY: Byg et skur - 5 trin du skal igennem

- Kategorier: Gør det selv guide

Et redskabsskur er for mange husejere uundværligt og er en praktisk løsning til opbevaring af alt fra haveredskaber og værktøj til græsslåmaskine og havehynder. Mange vælger selv at bygge et nyt skur, hvilket ofte giver et mere personligt resultat. Det kan i mange tilfælde også ende med at blive en billigere løsning end at skulle betale for skuret hos en tømrer.

Ofte bygges et skur i træ og med pladetag eller tagpap. Du kan både opføre skuret som en selvstændig konstruktion, eller som en tilbygning i forlængelse af eksempelvis garagen. Det står dig også frit for, om du vil placere skuret på græsplanen, eller på en hårdere overflade af eksempelvis fliser eller støbt betongulv. Det anbefales, at lægge gulv i skuret efterfølgende, såfremt du ønsker at bygge skuret i haven.  

Er du handyman typen, og har du mod på, at kaste dig ud i et gør-det-selv projekt, er du havnet det rette sted. Hop i dit favorit arbejdstøj, og læs disse 5 trin, så kommer du sikkert i mål med dit byggeprojekt. 

1. Få styr på din værktøjskasse

Uden det rette værktøj kan gør det selv projektet hurtigt blive en umulig opgave. Derfor bør du som det første tjekke, at du har det nødvendige værktøj. 

Til ethvert DYI projekt er en god værktøjskasse med de mest gængse værktøjer alfa omega. Når du skal bygge dit eget skur gør en vaterpas, en hammer eller en boremaskine altid arbejdet nemmere. Hvis du har en afstandsmåler, kan denne også være fordelagtigt at tage i brug.

Som alternativ til en traditionel boremaskine, bruger flere og flere i dag slagskruenøgler, som er både mere ergonomisk, da den skåner dit håndled, samt nemmere at betjene. 

Desuden er en god sav en streng nødvendighed. Her vælger langt de fleste enten en rundsav eller en kap geringssav i høj kvalitet. Med en kap geringssav eller en rundsav kan du nemt og hurtigt lave præcise udskæringer af hele træplanker i den længde du skal bruge.

Du kan snildt nøjes med en rundsav, som er need to have i de fleste gør-det-selv projeket med træ,, men vi anbefaler en kap geringssav. En kap geringssav er mere nice to have, og er eksempelvis særligt brugbar, når du skal lave skæringer i smig eller gering.

2. Få styr på det praktiske

Der er mange praktiske ting, der skal klares, inden du kan påbegynde selve byggeriet. Først og fremmest skal du altid have styr på din byggetilladelse. En tilladelse skal du ansøge om hos kommunen, hvis skuret skal være over 10 kvm. Det er ligeledes vigtigt, at du sikrer dig hvor på grunden du både kan og må placere skuret. 

Derudover er det også vigtigt, at planlægge, hvordan dit skur skal se ud. Her kan man fx bruge et tegneprogram. Når du først laver en 3D-tegning, er du sikker på, at alle stolper, brædder og plader passer perfekt sammen i virkeligheden.

Herefter skal du tage stilling til materialevalg (og indkøb heraf), tagløsning og eventuel isolering, ligesom du naturligvis skal klarlægge dine behov i forhold til størrelsen på skuret. Herefter er du klar til at gå på indkøb. Det er altid en god ide, at lave en komplet indkøbsliste inden du går shop amok. 

3. Opsæt fundamentet

Placer stolper

Til fundamentet bruges der lodrette stolper af træ. Antallet af stolper afhænger af størrelsen på dit skur, hvilket er noget du som nævnt skal tage stilling til inden. Disse placeres lodret i jorden med samme længde mellem hinanden. 

Det er helt op til dig selv hvor mange meter (eller centimeter), der skal være mellem hver stolpe, bare længden er den samme. Brug altid din sunde fornuft her. 

Ønsker du en dør i dit nye skur, skal du naturligvis tage højde for dette, når du placerer stolper.

Skru løsholter fast 

Du kan enten sætte stolperne direkte i jorden eller støbe stolperne direkte i jorden. Alternativt kan du montere stolperne på stolpefødder. Ved montering på stolpefødder mindskes risikoen for råd i stolperne, og sikrer mere stabilitet således, at skuret ikke vælter under kraftig vind. 

Efterfølgende opsætter du skelettet, bestående af vandrette planker, også kaldet løsholter, monteret mellem stolperne fra bund til top. Antallet af løsholter mellem hvert sæt stolper afhænger af højden på skuret. Disse skruer du fast med vinkelbeslag, hvilket ligeledes bidrager til at gøre skuret mere robust. 

Det er meget vigtigt, at disse er i lod - så frem med dit vaterpas

Montér spær

Sidste led i opsætning af fundamentet består i at montere spær. Disse skal bære dit tag, og skal derfor være skruet godt fast. Det er ligeledes vigtigt, at du sørger for at taget hælder en smule, så regnvand kan løbe ned. 

4. Læg tag

Når fundament og skelet står snorlige, er du klar til at lægge tag. Her kan du vælge frit mellem forskellige tagtyper. De mest udbredte tagtyper til redskabsskure er PVC/plastik- eller trapezplader, bølgeplader eller tagpap. 

De førnævnte pladetage, har den fordel, at de er lavet som bølger, hvilket gør at regnvand nemt kan løbe ned. Dette forudsætter selvfølgelig, at du sikrer dig at taget hælder en smule.

Tagpladerne monteres på skurets spær, og fastspændes med passende skruer.

5. Beklædning af træfacaden

Nu mangler du blot at beklæde facaden på dit nye skur. Dette er en relativt nem opgave, hvor en god boremaskine eller slagskruenøgle og et passende antal skruer er alt du skal bruge. 

Herefter skruer du blot dine indkøbte træbrædder fast fra top til bund. Sørg for ikke at efterlade et stort mellemrum mellem det nederste bræt og selve den overflade skuret står på.

Hvis du ønsker at male træfacaden efterfølgende, kan du finde et par gode fifs her

Bonus trin

Har du bygget dit nye skur på græsplanen, bør du også lægge gulv indvendigt. Her er mulighederne mange, men langt de fleste vælger at lægge fliser eller støbe et gulv i beton. 

God arbejdslyst!

Skal du bruge en ny slagskruenøgle? Find nogle af vores bestsellers nedenfor

Del dette indhold